Natuurlijk zijn de soorten die je kiest van essentieel belang. Niet alle kazen kunnen goed met elkaar overweg. Daarom is het belangrijk dat je één van de twee standaardregels goed naleeft.
1. Kies voor een opbouw in smaakgradatie. Begin met zachtere soorten en eindig met de meer pittige.
2. Kies voor harmonieuze soorten die goed met elkaar samengaan. Een van onze vakspecialisten kan u daarbij het best adviseren bij deze keuze.
Het is misschien geen voor de hand liggende keuze, maar de beste drank bij een kaasplateau is een kop warme thee ter bevordering van de spijsvertering. Het meest onverstandig zijn sterk koolzuurhoudende frisdranken: hierdoor kan de kaas gaan uitzetten in de maag met alle gevolgen van dien.
Het meest gebruikelijk is om kaas te combineren met wijn en bier. En niet zonder succes, want er zijn een aantal klassieke combinaties uit geboren! Bij Franse geitenkaas past bijvoorbeeld bij uitstek een droge witte wijn, maar ook verrassend goed een donker abdijbier. Pikante kazen als Parmesan, oude Noord-Hollandse kaas of blauwaderkazen gaan dan weer uitstekend samen met een glaasje Port. De mogelijkheden zijn eindeloos!
De romige, aromatische karakters van kaas gaan altijd goed samen met brood, noten en fruit. Dit zijn welkome aanvullingen op elk willekeurig plateau. Bovendien zijn bijvoorbeeld walnoten uitstekend geschikt om de smaak te neutraliseren. Probeer de meer pikante kazen eens te combineren met druiven, peer of dadel- of vijgenbrood, of verras de visite eens met stukjes pure chocolade op de kaasplank. Ze zullen versteld staan!