Laden...

Blog

Gezellig kaasfonduen!

  Daan  |     10 oktober 2019

Over de geschiedenis van fondue is veel gezegd en geschreven. De oudst bekende documenten beschrijven recepten ontwikkeld in het kanton Zürich in de 17de eeuw. Hierdoor is voor de buitenwereld het logische gevolg dat elke Zwitser dit dagelijks at. De waarheid ligt wat anders. Lange tijd was kaas voorbehouden aan de elite, en pas halverwege de vorige eeuw werd het gemeengoed. Vast staat wel: Fondue is het nationale gerecht van Zwitserland, en boekt meer en meer succes over de landsgrenzen.

De opmars van de Fondue

Vanaf 1950 ontstonden lokale varianten op de standaard Zwitserse recepten, vaak van Emmental, Gruyère of Vacherin Fribourgeois. Over de grens met Frankrijk in het westen (Franche-Comté en Savoie) bij de zuiderburen (Val d’Aosta en Piëmont) werden lokale kazen gebruikt om naar Zwitsers voorbeeld te fonduen. Belangrijke factoren voor het snel populairder worden tot vandaag de dag zijn in eerste instantie de toegankelijke smaak en veelzijdigheid, maar vooral een stuk gezelligheid die het samen fonduen creëert. Zelfs onder jongeren in Nederland neemt de interesse toe, vaak geïnspireerd door het wintersporten en de hang naar gezelschap.

Op tafel in een handomdraai

Nog een geheim: de bereiding is vrij simpel. Kant-en-klare pakken zijn in de winkel te koop, maar zelf een fondue maken met eigen ingrediënten is niet veel meer werk. Belangrijk zijn wel de keuzes in kaas en wijn: selecteer kazen die bij elkaar passen, en zorg voor een droge witte wijn, liefst natuurlijk uit dezelfde streek. Ga uit van 500ml wijn op 1 kg kaas, meer of minder naar rato.

Warm de wijn op in de pan of ‘caquelon’. Zodra deze aan de kook raakt kan de kaas toegevoegd worden. Doe dit geleidelijk en blijf rustig ‘achtjes’ roeren. Het mengsel mag niet koken, dan wordt de fondue te dik. Voeg als alle kaas gesmolten wat Maïzena toe. Roer dit eerst door een beetje wijn, anders gaat het klonteren. Roer tot dit een glad geheel wordt. Als de fondue toch te dik wordt, voeg dan nog wat wijn toe. Naar smaak kunnen er kruiden toegevoegd worden, zoals peper, tijm of rozemarijn. Zout hoeft natuurlijk niet. In tien minuutjes is dit heerlijke gerecht klaar!

Mijn kaasfondue combinatie tips

Iets te drinken bij de kaasfondue? Het is verleidelijk om de passende wijn bij fondue te drinken, echter het is niet aan te raden. Een warme kop thee of bouillon voorkomt dat de kaas samenklontert in de maag.

Dippers: De mogelijkheden om bij fondue te eten zijn eindeloos. Klassiek is aardappel en brood, maar zeer smakelijk zijn ook diverse fruitsoorten (druiven, appel, peer), groenten (bloemkool, broccoli, wortel), en zelfs vlees als ham of droge worst.

Blijf na elke hap de fondue doorroeren. Zo geniet iedereen het langst van de intense smaken het gezellig samenzijn.

Tags:   Kaas